Książki
Papiernia
Zabawki
Gry
Puzzle
Multimedia
Dom i ogród
Różności
Skarpetki
LEGO
Promocje

Żywienie jako element profilaktyki i leczenia...

Okładka książki Żywienie jako element profilaktyki i leczenia...

Szczegóły:

Autor: Anna Wrzochal

Wydawca: Astrum
ISBN: 9788372779892
EAN: 9788372779892
oprawa: oprawa: broszurowa
format: 14,7x20,5 cm
liczba stron: 150
rok wydania: 2018
(0) Sprawdź recenzje
Cena:
20,71 zł
Cena detaliczna: 
35,00 zł
41% rabatu
Produkt niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,53
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu

Opis

Autora Anna Wrzochal w książce Żywienie jako element profilaktyki i leczenia chorób nowotworowych mierzy się z pojęciem tzw. żywności funkcjonalnej, opisanej wcześniej w książce Lecha Tkaczyka Dieta funkcjonalna, zwanym także żywieniem medycznym.
Jest to położenie nacisku oraz umiejętności w przygotowywaniu posiłków z takich produktów spożywczych, które pełne są czynników bioaktywnych, które mogą wspomóc odporność organizmu, dadzą mu siłę ma utrzymanie się w dobrym chroniąc go przed niektórymi schorzeniami.Słowem autorka w książce w sposób bardzo przystępny opisuje wykorzystanie żywności jako specyficznego leku w leczeniu określonych schorzeń. W tej książce skupia się na chorobach o charakterze nowotworym.
Żywienie to przyporządkowane jest zawsze dla określonej grupy wiekowej, płci, wagi oraz stanu chorobowego. Generalnie uważa się dzisiaj,że za zdrowie człowieka,walkę z każdym schorzeniem odpowiada system immunologiczny. System ten musi być w sposób właściwy traktowany, dokarmiany.
Związki,czynniki aktywne odpowiedzialne za odporność dostarczane do organizmu, a opisane w książce są niezwykle pomoce w samo zwalczaniu chorób nowotworowych. Należą do nich wszelkie rośliny mające w swoim składzie związki niszczące wolne rodniki, oksydanty, flawonoidy itd. Dieta bogata w antyoksydanty jest dobra dla każdego, nie tylko dla osób chorych na nowotwory, bo wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty.Ważnym związkiem jest tzw. betaglucan- mało osób o nim wie i docenia go.
Ale autorka we wstępie mówi także o tym,że jej książka przeznaczona jest nie tylko dla osób, u których zdiagnozowano nowotwór. To idealna lektura dla każdego, ponieważ duża część książki dotyczy także profilaktyki a jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć. Informacje dotyczące diagnostyki oraz sposobów leczenia niezwiązanych z żywieniem zostały napisane w oparciu o literaturę, nie praktykę. Mają one na celu nakreślić czytelnikowi cały obraz choroby nowotworowej, nie tylko tytułowe żywienie.
Informacje zawarte w tej książce nie powinny pociągać za sobą samodzielnych prób leczenia choroby nowotworowej czy też rezygnacji z leczenia w szpitalu. Porady i wskazówki dotyczące sposobu odżywiania nie powinny zastąpić także wizyty u lekarza czy dietetyka. Każda osoba jest bowiem inna i wymaga indywidualnego podejścia. Zalecenia żywieniowe mogą się zmieniać w zależności od objawów, nietolerancji, alergii i chorób towarzyszących. Zapraszam do lektury tej książki.
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
Tak
Nie
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj
Oczekiwanie na odpowiedź