Niezwykła monografia, w której w sposób interesujący i wyważony oraz na podstawie danych z wiarygodnych źródeł, przedstawiono różne aspekty działania wina na organizm człowieka, a przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy.
Od Autorów:
Przestawiana Państwu monografia powstała z potrzeby uzupełnienia, uaktualnienia i znacznego rozszerzenia zagadnień poruszanych w poprzednio wydanej książce Wino jest zdrowe dla serca. Jak wskazuje różnica zaznaczona w tytule, niniejsza monografia zawiera nie tylko rozdziały opisujące działanie tego szlachetnego trunku na układ sercowo-naczyniowy, lecz także omawia inne aspekty działania wina a zwłaszcza związków fenolowych w nim zawartych na nasz organizm. Książka może więc zainteresować nie tylko kardiologów i chorych z problemami kardiologicznymi, ale też na przykład gastrologów, neurologów, geriatrów czy nawet okulistów i ich pacjentów.
Jako lekarza cieszy mnie powstanie książki przedstawiającej zarówno korzystne, jak i niekorzystne efekty spożycia alkoholu. Trzeba pamiętać, że nadmierne spożycie alkoholu należy do dziesięciu najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego warto zapoznać się z przedstawionymi w książce zasadami umiarkowanego spożycia alkoholu prof. dr hab. n. med. Grzegorz Gajos