Książki
Papiernia
Zabawki
Gry
Puzzle
Multimedia
Różności
Skarpetki
LEGO
Promocje

Vademecum Dietetyki. Z terminami polsko-ang.

Okładka książki Vademecum Dietetyki. Z terminami polsko-ang.

Szczegóły:

Wydawca: Medyk
ISBN: 978-83-66866-86-7
EAN: 9788366866867
oprawa: Miękka
podtytuł: z terminami polsko-angielskimi z zakresu nauk o zdrowiu i żywienia człowieka
wydanie: 1
format: 240x165x15mm
język: polski, angielski
liczba stron: 290
rok wydania: 2025
(0) Sprawdź recenzje
Cena:
41,32 zł
Cena detaliczna: 
64,00 zł
35% rabatu
WYSYŁKA: 48h
Dodaj do koszyka
Dodaj do schowka
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,32
Książka przedstawia w syntetyczny sposób najbardziej aktualną wiedzę z podstaw dietetyki. Jest przeznaczona głównie dla dietetyków, z pewnością jednak zainteresuje także studentów uczelni wyższych (medycznych, nauk o zdrowiu i związanych z żywieniem), uczniów szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności i inne spokrewnione zawody), pracowników naukowo-dydaktycznych, lekarzy oraz osoby, które in­teresują się tą dziedziną nauki. W Vademecum Czytelnicy znajdą pełną charakterystykę składników odżywczych, zasady układania jadłospisów dla różnych grup ludności oraz klasyfikację diet i ich szczegółową charakterystykę. Omówiono najważniejsze zasady żywienia w otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, osteoporozie, kamicy nerkowej, dnie moczanowej, choro­bie Hashimoto oraz zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem. Dużo miej­sca poświęcono diecie wegetariańskiej i innym dietom alternatywnym. Zamie­szczono liczne przykłady jadłospisów oraz kalkulację diety w wybranych je­dnostkach chorobowych. Książka uwzględnia najnowsze rekomendacje opracowane przez towarzystwa naukowe, takie jak: Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD), Polskie Towa­rzystwo Lipidologiczne (PTL), Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK), Pol­skie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT), Polskie Towarzystwo Lecze­nia Otyłości (PTLO). Walorem publikacji jest słownik polsko-angielski zamieszczony na końcu po­szczególnych rozdziałów, który może być wykorzystany podczas tłumaczenia tekstów naukowych O autorze: mgr inż. Marcin Jabłoński jest absolwentem SGGW w Warszawie (kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności: dietetyka). Wiedzą zdobytą na uczelni chciałby podzielić się z Czytelnikami, czego efektem jest publikacja Vademecum dietetyki.
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
Tak
Nie
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj
Oczekiwanie na odpowiedź