Monografia stanowi charakterystykę współczesnej gospodarki rybnej na świecie. Przedstawiono podstawowe zagadnienia związane z specyfiką działalności połowowej, wykorzystaniem statków rybackich i technikami połowu. Książka zawiera także dane statystyczne, opisujące bieżącą sytuację przemysłu rybnego. Uwzględniono również wymagania prawne związane ze zrównoważonymi połowami, mającymi zapewniać możliwość naturalnego odtworzenia łowisk. Książka dotyczy rybołówstwa, które stanowi bardzo istotny element światowej gospodarki. Jak wynika ze statystyk dieta złożona z ryb i owoców morza dominuje w wielu krajach, które najczęściej mają długie tradycje morskie. Kraje Unii Europejskiej są poważnymi światowymi producentami ryb i owoców morza. Również w Polsce przemysł rybny stanowi istotny sektor gospodarki narodowej, przynoszący wymierne korzyści eksportowe. Współcześnie pojawia się problem związany z nadmierną eksploracją łowisk i koniecznością limitowania połowów ryb. Działanie jest takie konieczne ze względu na konieczność zachowania zdolności odbudowywania się poszczególnych gatunków ryb i owoców morza. W przyszłości dostępność ryb i owoców morza, pochodzących z połowów, może się zmniejszać, dlatego już obecnie duża część dostaw pochodzi z hodowli. Niewątpliwie konsumpcja ryb i owoców morza jest związana z tradycjami kulinarnymi poszczególnych społeczeństw i należy przypuszczać, że się one w najbliższej przyszłości nie zmienią.