Stoiska, food trucki, budki z przyrządzanymi na szybko daniami - uliczne jedzenie zaczyna odgrywać coraz większą rolę w naszym codziennym życiu. Jeśli przyjrzymy się bliżej, zauważymy, że pod tą nową ,,etykietką""  kryje się milion potraw o przeróżnym rodowodzie. 
 W dzisiejszym świecie, który skurczył się wskutek procesu globalizacji,  uliczne jedzenie przybliża nam kuchnie odległych państw i pozwala odkryć  autentyczne smaki, które często giną w wielkim przemyśle  restauracyjnym. 
 Dzięki tej książce poznasz jedzenie uliczne w lżejszej postaci.  Prezentowane tu dania są nie tylko ekscytujące i smaczne, ale także - bo  czemu nie? - zdrowe. Wystarczy wybrać piekarnik zamiast patelni,  zastąpić ,,białą"" mąkę zdrowszą mąką pełnoziarnistą i bazować na  produktach sezonowych.
 Książka jest podzielona na cztery części (przepisy z pastami i sosami, z warzywami, z owocami oraz na bazie zbóż, mięsa i ryb), opatrzona  wspaniałymi zdjęciami i szczegółowymi opisami. Na każdej stronie znaleźć  można oryginalne kompozycje składników tworzące kalejdoskop smaków. Oto kuchnia globalna w lżejszej i zdrowszej odsłonie, zaskakujące pomysły  apetycznych przekąsek i posiłków, które wniosą trochę słońca i radości  do szarej rzeczywistości.