O książce:
Sól jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym, który posiada nadzwyczajne właściwości uzdrawiające. Dr Brownstein pokazuje, jak dodanie do diety soli o odpowiedniej jakości spowoduje poprawę ogólnego stanu zdrowia. Ta książka dostarcza wartościowych informacji na tematy:
• sól a choroby nadnerczy
• sól a choroby tarczycy
• różnica pomiędzy solą nierafinowaną a rafinowaną
• błędne postrzeganie diet o niskiej zawartości soli
• zawartość minerałów w nierafinowanej soli
• toksyczność rafinowanej soli
O Autorze:
Lek. med. David Brownstein jest certyfikowanym lekarzem medycyny rodzinnej, który w swojej praktyce lekarskiej wykorzystuje wszystko, co najlepsze, zarówno z medycyny konwencjonalnej, jak i holistycznej.
Piastuje on stanowisko Dyrektora Medycznego w Centrum Medycyny Holistycznej w zachodnim Bloomfield, stan Michigan w USA. Ukończył medycynę na Wydziale Lekarskim w Wayne State na Uniwersytecie Michigan.
Doktor Brownstein jest członkiem American Academy of Family Physicians oraz American College for the Advancement in Medicine.
Od Autora:
Od lat słyszymy następujące slogany:
„Dieta uboga w sól jest zdrowa”.
„Nie ma różnicy pomiędzy solą stołową a morską”.
„Produkty ubogie w sól są lepsze dla ciebie”.
Wszystkie te sformułowania są traktowane jako prawda, zarówno przez lekarzy, jak i zwykłych ludzi. Ta książka została napisana, aby dać im inny punkt widzenia.
SÓL. TWOJA DROGA DO ZDROWIA podejmuje wyzwanie z każdą powyższą tezą i daje ci zdrowszą alternatywę dla standardowej soli stołowej.
Jak to możliwe, że sól pomaga w tak wielu dolegliwościach, skoro zostałem nauczony, że sól jest zła?
Widziałem poprawę problemów zdrowotnych u pacjentów z fibromialgią, chronicznym zmęczeniem, zawrotami głowy i chorobą Meniera, od kiedy zastosowali sól nierafinowaną wraz z programem leczenia holistycznego.
Ta książka została napisana, aby dać czytelnikowi nowy pogląd na sól. Nieoczyszczona sól jest witalnym składnikiem odżywczym, który jest wspaniałym źródłem minerałów. Wspiera ona działanie tarczycy i nadnerczy. Moje doświadczenie kliniczne pokazało, że nie jest możliwe optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego, jeśli występuje stan niedoboru soli.
Mam nadzieje, że ta książka pomoże ci odkryć zdrowszy tryb życia.
Do wszystkich z życzeniami zdrowia!
lek. med. David Brownstein
Przedmowa do polskiego wydania
"Jak to naprawdę jest z tą solą? Niektórzy lekarze twierdzą, że jest to biała śmierć, trucizna. Jednocześnie ta biała śmierć trzyma ludzi przy życiu od wielu tysięcy lat. Na pewnych etapach istnienia ludzkości sól miała większą wartość niż złoto. Dlaczego wartość soli była tak wielka?
Wiadomo, że bez soli człowiek umiera, to dlaczego dzisiaj nakazuje się nam od niej uciekać?
Sól soli nierówna – i o tym właśnie jest ta książka."
Jerzy Zięba
Spis treści:
Przedmowa do polskiego wydania 9
Podziękowania 13
Informacje o autorze 15
Przedmowa do Pierwszego Wydania 17
Przedmowa do Drugiego Wydania 21
Rozdział 1. Historia soli 25
Rozdział 2. Różnica pomiędzy solą rafinowaną a nierafinowaną 31
Rozdział 3. Co sprawia, że sól jest dobra? Minerały 47
Rozdział 4. Problemy z dietą o niskiej zawartości soli 55
Rozdział 5. Nadciśnienie i sól 67
Rozdział 6. Sól i woda 91
Rozdział 7. Sól a nadnercza 101
Rozdział 8. Sól a tarczyca 121
Rozdział 9. Sól a detoksyfikacja 133
Rozdział 10. Użycie soli 145
Rozdział 11. Myśli końcowe 151
Dodatek. Test oddychania 155