Jedna szklanka soku z młodego jęczmienia pobudzi Cię z rana bardziej niż kawa, a wypita między posiłkami doda dużo energii. Jeden taki koktajl dostarczy dwa razy więcej wapnia niż kubek mleka. Zawiera on również całą gamę łatwo przyswajalnych witamin tak ważnych dla współczesnego, przejedzonego ale nieodżywionego, człowieka. Ilość żelaza w soku z jęczmienia jest pięć razy wyższa niż w szpinaku. Poza tym posiada on ważne składniki mineralne takie jak magnez, potas, miedź i cynk, które są pomocne w wyrównaniu niedoboru składników odżywczych wynikającego ze spożywania przetworzonych produktów. Dlatego młody jęczmień zaliczany jest do żywności funkcjonalnej. Autorka udowadnia, że sok z jęczmienia można spożywać w każdym wieku. Dzięki obfitej zawartości kwasów glutaminowych wspomaga odbudowę szarych komórek, poprawia pamięć krótko- i długotrwałą, refleks oraz zdolność przyswajania wiedzy. Jest szczególnie korzystny przy zaburzeniach koncentracji, demencji starczej, depresji czy stanach wyczerpania. Łagodzi stres, dodaje energii, przeciwdziała osteoporozie oraz likwiduje problemy skórne. Jest pokarmem bogatym w chlorofil, dostarcza tlen do krwi i regeneruje florę jelitową natomiast błonnik w nim zawarty zapewnia prawidłowe procesy trawienne oraz równowagę kwasowo-zasadową. W książce znajdziesz również sposoby uprawy jęczmienia w domu i przepisy jak z jego młodej trawy przygotowywać soki oraz wykaz skutecznych i wygodnych w użyciu suszonych preparatów i tabletek wykonanych na jego bazie. Młody jęczmień - źródło energii i zdrowia.