Jakie ryby jeść, aby ustrzec się wielu chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia
Jak dowodzą najnowsze badania naukowe, włączenie jednej porcji ryb tygodniowo do diety zmniejsza ryzyko śmiertelności, bez względu na jej przyczynę, o 3%. Co więcej, zwiększenie liczby porcji do 2-4 tygodniowo może dodatkowo obniżyć to ryzyko nawet do 12%. O wartości odżywczej ryb i owoców morza nikogo nie trzeba przekonywać. Niestety, zwykle nasza wiedza na tym się kończy. Nie wiemy, jakie ryby jeść z korzyścią dla zdrowia. Nie potrafimy wybrać między tłustymi a chudymi rybami. Właściwe przygotowanie ryb również nastręcza nam trudności. W efekcie nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać ich prozdrowotnego potencjału. W książce tej znajdziesz informacje na temat korzyści płynących z włączenia ryb do jadłospisu. Bazują one na wynikach najnowszych badań naukowych, często autorstwa uznanych autorytetów medycznych. Autorka szczegółowo opisuje rolę ryb w codziennym menu i wyjaśnia, jak poszczególne techniki obróbki wpływają na ich wartości odżywcze. Oprócz wielu praktycznych wskazówek w książce znajdują się też przepisy na ryby.