Książka przeznaczona jest dla pacjentów, którzy mają zdiagnozowaną chorobę refluksową przełyku (gerd) lub mają objawy refluksu żołądkowo-przełykowego (ger). Może być także pomocna dla rodzin oraz opiekunów osób zmagających się z tymi dolegliwościami.
Publikacja w całości poświęcona jest zagadnieniom dietetycznym - nie omawiamy w niej leczenia farmakologicznego.
Naszym celem było stworzenie kompletnego przewodnika, który dostarcza rzetelnych, sprawdzonych informacji. Dlatego:
- przedstawiamy aktualne i potwierdzone naukowo zalecenia dietetyczne,
- odpowiadamy na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania,
- zamieszczamy tabele produktów zalecanych i przeciwwskazanych wraz z komentarzem, dzięki czemu od razu wiadomo, co można jeść, a czego lepiej unikać,
- przygotowaliśmy jadłospis na 4 tygodnie - wszystkie przepisy są szczegółowo rozpisane, krok po kroku, co ułatwi ich przygotowanie.
Poruszamy również zagadnienia, które początkowo mogą wydawać się niezwiązane z refluksem, np. Źródła białka, różnice między lekiem a suplementem diety, możliwe interakcje między ziołami ""Na refluks"", lekami czy żywnością. Zrozumienie tych i innych kwestii pozwala lepiej kontrolować ryzyko występowania objawów.
Warto dodać, że autorami książki są polscy dietetycy. To oznacza, że:
- wszystko, co zostało napisane, odzwierciedla polskie realia - polskie zwyczaje kulinarne i produkty, ale także leki i zioła dostępne w polsce,
- poradnik napisany jest prostym i zrozumiałym językiem, bez zbędnego rozwlekania tematu i stylu typowego dla amerykańskich poradników.
Treść została uporządkowana w taki sposób, aby krok po kroku wprowadzać w kolejne zagadnienia. Dlatego czytając książkę po raz pierwszy, rekomendujemy, by zapoznać się z nią od początku do końca, a dopiero potem wracać do wybranych rozdziałów.
Wierzymy, że książka pomoże pacjentowi zmodyfikować styl życia w taki sposób, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia refluksowych dolegliwości.