Post przerywany, dieta IF (Intermittent Fasting), okna metaboliczne, okresowa głodówka te wszystkie określenia dotyczą tego samego modelu odżywiania. Od wielu lat ma swoich zwolenników ipropagatorów, jednak teraz jeszcze bardziej zyskuje na popularności. Coraz częściej mówi się, że to dieta przyszłości, choć przecież wpodobny sposób wodległych czasach odżywiali się nasi przodkowie. Posty były naturalną częścią ich życia, a my dziś sięgamy po nie jak po lekarstwo. Tryb życia, który nie pozwala nam odżywiać się wzorowo, marnej jakości, przetworzone jedzenie, atakże nakręcana stresem skłonność do podjadania - to te czynniki, które nadmiernie obciążają nasz metabolizm.
Jednocześnie przybywa badań, które mówią okorzyściach ze stosowania regularnych, okresowych postów. Jeśli nie potrafimy zrezygnować zulubionych dań, łatwo ulegamy pokusie jedzenia na okrągło iraczej nie poprzestajemy na małych porcjach, to posty przerywane mogą być dobrym rozwiązaniem. I gdy rozsądek podpowiada, że trzeba wreszcie rozprawić się ze zbyt wysokim poziomem cukru, insulinoopornością, dodatkowymi kilogramami i ciągłym zmęczeniem - to post przerywany także może okazać się pomocny.
Jak post przerywany działa na organizm? Dlaczego pomaga i w jaki sposób go stosować? O tym jest ta książka. Znajdziemy w niej też jadłospis na 28 dni tyle potrzebujemy, by poznać i polubić nowy sposób odżywiania.