Książki
Papiernia
Zabawki
Gry
Puzzle
Multimedia
Dom i ogród
Promocje
Na prezent
Skarpetki
LEGO

Pomidor. Przepisy na każdą porę roku

Okładka książki Pomidor. Przepisy na każdą porę roku

Szczegóły:

Wydawca: Znak
ISBN: 978-83-240-6767-1
EAN: 9788324067671
oprawa: twarda
wydanie: Pierwsze
format: 200x254
język: polski
liczba stron: 304
rok wydania: 2023
(2) Sprawdź recenzje
Cena:
31,15 zł
Cena detaliczna: 
89,99 zł
65% rabatu
WYSYŁKA: 48h
Dodaj do koszyka
Dodaj do schowka
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,15

Opis

Król w kuchni jest tylko jeden.

Pomidor!

Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale - najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji.

Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały!

Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie.

Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta Michał Rusinek Tomek Czechowski Paco Roncero Izabela Iskierka Piotr Ciemny Mati Pichci Przemysław Klima Olga Tokarczuk Hans Neuner Zizi Hattab Kuba Karaś Adrian Bogdan Bęben Diego Rossi Anda Rottenberg James Lowe.

Ze zdjęciami Małgosi Minty @minta_eats

Beata Śniechowska - umysł ścisły i wrażliwa dusza, przez lata swoją pasję do gotowania realizowała w domu, aż postanowiła rzucić wszystko i spełniać swoje marzenia. Dziś jest jedną z topowych szefowych kuchni i restauratorek nowego pokolenia, zauważoną przez światową organizację The Best Chef Awards. Wielokrotnie zapraszana do wydarzeń z serii Food & Future, gdzie gotuje razem z najlepszymi gwiazdkowymi szefami kuchni z Polski i ze świata. Jej Młoda Polska bistro & pianino to jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Polski. W internecie na co dzień dzieli się swoją pasją do gotowania - filmiki z serii #chodzzrobimy obejrzały już miliony odbiorców, a jej dania zagościły w niezliczonych domach.

Recenzje:

✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: Kama


„.. Addio pomidory addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół…”


Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.
W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.
Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.
Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.
Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.
Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.
Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.
Polecam, bon apetit❤️🍅
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
autor: mommy_and_books
"[...] Miłość do pomidorów w najprostszej formie pojawiła się u mnie już w dzieciństwie. Było to uczucie szczere i od pierwszego wejrzenia (czy raczej wgryzienia się). [...]"



Czy kiedykolwiek zastanowiliście się nad tym, czy pomidor, to owoc, czy raczej warzywo? Jest to dość trudne i podchwytliwe pytanie. Dla mnie jest to warzywo, które uwielbiam. Zjadam je w prawie każdej postaci. Nie wiem dlaczego, ale nie lubię tylko samego z nich soku. Najlepiej smakują mi, jedzone prosto z krzaczka. W tym roku jakoś przegapiła sianie i niestety nie mam własnych. Często pomidory kupione z supermarketów, nie smakują jak pomidor. Też to zauważyliście? Ja kupuję je razem z gałązkami, wtedy mam pewność, że poczuje ten znakomity smak. Beata Śniechowska zabiera nas w świat pełny pomidorów. Poznacie jej historię miłości do tego warzywa. Dzięki niej powstał ten niezwykły poradnik pod tytuł "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku". Autorka dała nam ściągę, jak możemy czytać tę lekturę. Ja zaczęłam od samego początku, aż do końca. Nie pominęłam ani jednej strony. Doceniłam jej ciężką pracę. Jestem zachwycona pięknymi zdjęciami, które tutaj otrzymałam.
Cieszę się, że autorka opisała, które pomidory, do czego najlepiej się nadają. Będzie to dla mnie idealną ściągawką.
W tej książce znalazłam mnóstwo świetnych przepisów. Chętnie z nich skorzystam. Mam ogromną chrapkę na "Labneh z pomidorowym furikake", "Nie-hummus..." i "Tatar z pieczonych pomidorów". Brzmi pysznie, prawda?
Oprócz przepisów autorki otrzymałam tutaj ciekawe kulinarne propozycje jej gości oraz ich historie związane z pomidorami. Dla dobra autorki nie zdradzę wam ich personaliów.
Na niektórych stronach tej książki możecie przeczytać autorskie teksty Michała Rusinka. Bardzo oryginalny pomysł, a teksty wyśmienite.
Na uwagę zasługuje również okładka. Jest piękna, cudowna i apetyczna. Sztywna oprawa i zszywane kartki nadają tej książce dodatkowego charakteru.
Jak dla mnie "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" Beaty Śniechowskiej, jest idealną książką kucharską, która powinna znaleźć się w każdym domu. Wszystkie przepisy są bardzo dobrze opisane, co znacznie ułatwi ich przyrządzanie, a zdjęcia pokarzą, czy wszystko wyszło idealnie.
Jeżeli tak jak ja uwielbiacie pomidory, to nie powinniście przegapić tego tytułu.
Pamiętajcie! Warto jeść pomidory, ponieważ są bogate w między innymi: potas, błonnik, beta-karoten i witaminy: A, E i C.
Jeżeli nadal się wahacie, czy warto jeść pomidory, to poradnik Beaty Śniechowskiej was przekona.
Życzę wam dobrej zabawy z pomidorem. Smacznego!
Czy macie swoje ulubione odmiany pomidorów? Dla mnie najlepsze są malinowe i koktajlowe.

Ps.

Obiecuję, że moja książka będzie miała pozaginane rogi, zakreślone przepisy i pewnie umazana będzie sokiem z pomidorów.
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
Tak
Nie
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj
Oczekiwanie na odpowiedź