Smartfood?
Co to takiego smartfood?
Europejski Instytut Onkologii (IEO) terminem tym określa żywność bogatą w składniki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na procesy metaboliczne i sprzyjają długowieczności. Innymi słowy, do grupy tej zaliczamy wszystkie produkty, dzięki którym organizm dłużej zachowuje zdrowie, a więc takie, które powstrzymują rozwój cukrzycy, zapobiegają pojawieniu się nadwagi, nowotworów oraz chorób układu krążenia i zwyrodnieniowych.
Nasza książka to zbiór pięknie sfotografowanych, szczegółowo opisanych potraw, który zabierze czytelnika w świat żywności, określonej mianem smartfood. Przedstawione w niej proste przepisy na smaczne dania uzupełnione zostały informacjami na temat sezonowości produktów, ich właściwości odżywczych oraz najlepszych metod przyrządzania. Całość podzielono na cztery części: Śniadania, Przystawki, Dania główne oraz Soki i koktajle, których lektury ułatwi czytelnikowi stosowanie się do zdrowej i smacznej diety przez cały dzień, dzięki czemu będzie on mógł jak najdłużej zachować młodość.
Koktaile winne
Ta książka jest skierowana do wielbicieli najszlachetniejszego trunku, jaki nauczył się przygotowywać człowiek. Barman Gianfranco Di Niso otworzy przed nami wspaniały, pełen niespodzianek świat koktajli przygotowywanych na bazie win.