Rośliny nas nie lubią!
Jeśli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że zjadane przez ciebie rośliny chętnie wskakują do twojego garnka lub stają się ulubioną sałatką, za chwilę przeżyjesz szok. Rośliny nas nie lubią. Mało tego, dysponują bardzo sprytnymi metodami, aby zapewnić sobie przeżycie i przekazać geny możliwie licznemu potomstwu. Dlatego, w celu ochrony przed roślinożercami, korzystają z bogatego arsenału, jakim obdarzyła je matka natura. Mają w nim trucizny, hormony, igiełki, twarde skorupy czy ostry zapach. Jedną z najgroźniejszych broni są lektyny.
Czym są lektyny i dlaczego są szkodliwe?
Lektyny to toksyczne białka, które występują w w popularnych warzywach, owocach, orzechach oraz zbożach. Znajdziesz je np. pszenicy (gluten), pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych czy melonie. Ich zadaniem jest ochrona rośliny przed zjedzeniem. Lektyny za pośrednictwem jelit dostają się do naczyń krwionośnych, gdzie wiążą się z dowolnymi komórkami ciała. W konsekwencji twój organizm przestaje rozpoznawać te tkanki, jako własne. Grozi to rozwinięciem się chorób autoimmunologicznych, które mogą prowadzić do niebezpiecznych stanów zapalnych. Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko czym są lektyny, ale również gdzie występują. Poznasz także sposoby na eliminowanie ich ze swojego jedzenia.
Lektyny toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocachJak wyeliminować lektyny z popularnych warzyw i owoców?
Lektyny cichy sprawca chorób autoimmunologicznych?
Uważa się, że wysokie spożycie lektyn może prowadzić do powstawania chorób jelit i chorób autoimmunologicznych. Wśród nich wymienić można cukrzycę typu 1, chorobę Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita czy Hashimoto. Te groźne białka odpowiadają również za astmę oskrzelową, anemię, choroby skóry, refluks, migreny czy bóle stawów.
Gluten najpopularniejsza lektyna. Poznaj główne źródła lektyn
Tak! Najbardziej znaną i szkodliwą lektyną jest gluten. Znajdziesz go nie tylko w popularnych bułeczkach, ale nawet w ulubionym ketchupie. Gdzie jeszcze możesz znaleźć lektyny? Do ich głównych źródeł zaliczyć można: zboża, warzywa strączkowe i psiankowate (pomidory, ziemniaki, dynia, papryka). Również niektóre orzechy, owoce (melony, owoce goji), a także nasiona i korzenie są bogate w lektyny. To właśnie na tych produktach oparta jest dieta wegetariańska i zdrowe odżywianie. Czy istnieją sposoby na pozbycie się lektyn z ulubionych produktów, takich jak fasola lub pomidory? Co możesz jeść, by unikać tych szkodliwych białek i pozostać zdrowym? Jak wygląda dieta przeciwzapalna, wolna od lektyn i dbająca o mikrobiom jelitowy? Wszystkiego dowiesz się z tego przełomowego poradnika!
Jak się bronić przed lektynami? Poznaj sposoby
Dzięki informacjom zawartym w tej książce dowiesz się:
- czym są lektyny, gdzie występują i jak działają na twój organizm,
- jakie choroby i dolegliwości wywołują np. stany zapalne, choroby jelit, problemy z tarczycą,
- jak oddziałują na mikrobiom jelitowy,
- w jaki sposób bezpiecznie spożywać produkty roślinne,
- czym jest dieta przeciwzapalna,
- jak działa 4-tygodniowy plan, który pomoże ci wyeliminować lektyny z twojej diety.
Zdrowe odżywianie bez lektyn
Nie martw się! Eliminacja lektyn nie oznacza konieczności rezygnacji ze zdrowej diety! Autorzy odkryją przed tobą skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo odkryjesz, które produkty są wolne od lektyn. Znajdziesz tu również szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania. Mięsożercy i miłośnicy diety wegetariańskiej wzbogacą swój jadłospis nie tylko o nowe smaki, ale również niezbędne witaminy i mikroelementy.
Lektyny niebezpieczna broń roślin!