Kalendarz Rolników na 2023 rok to już 32. edycja popularnego poradnika. Jak co roku, zawiera rozbudowane kalendarium z wieloma szczegółowymi informacjami od godzin wschodów i zachodów słońca oraz księżyca, poprzez uroczystości i święta katolickie, do wskazówek kalendarza biodynamicznego. Pierwszy dział uzupełniony został ciekawymi artykułami, autorstwa specjalistów z Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach. Rozdział drugi Nie samym chlebem przybliża Czytelnikom wiele, skłaniających do refleksji tematów, m.in. dotyczących naszego dziedzictwa kulturowego, a także przypomina ważne rocznice oraz postaci, m.in. Błogosławionego Kardynała Stefana Wyszyńskiego i rotmistrza Witolda Pileckiego. Rozdział trzeci opisuje wybrane zagadnienia z historii Polski i Kościoła. Nie brakuje tu także aktualnych tematów związanych z wojną w Europie czy trwającym już wiele lat konfliktem w Syrii. Przypominamy również o ważnym jubileuszu 900-lecia istnienia diecezji włocławskiej. Rozdział czwarty Wieś i rolnictwo zawiera m.in. informacje z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz innych instytucji rolniczych, które są niezbędne dla rolników planujących poszczególne działania w swoich gospodarstwach. W rozdziale piątym Dom, posiłki, zdrowie, otoczenie Czytelnicy znajdą, m.in. inspirujące przepisy kulinarne od Kół Gospodyń Wiejskich, a także znakomite propozycje dań, inspirowanych polską kuchnią regionalną, mistrza kuchni Łukasza Konika. Rozdział szósty to nie lada gratka dla pszczelarzy i miłośników produktów pszczelich. W tym dziale zebrane zostały również artykuły o zdrowiu, kosmetyce naturalnej oraz ziołolecznictwie. Rozdział siódmy Człowiek, świat, przyroda to skarbnica wiedzy o polskich lasach, a rozdział ósmy Zachować bioróżnorodność zwraca uwagę na ważny temat ochrony przyrody. Przejrzysta, atrakcyjna i nowoczesna szata graficzna to dodatkowy atut naszego Kalendarza.