Osteoporoza to choroba, która sprawia, że kości tracą gęstość, przez co stają się kruche i podatne na złamania nawet przy niewielkim urazie. Czy można jej zapobiegać? Tak! Zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu kluczową rolę odgrywa dieta, ponieważ prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego zależy w dużej mierze od sposobu odżywiania.
Doświadczona dietetyczka podpowie ci, co jeść, by wspierać zdrowie kości i stawów, a także jak wspomóc ich regenerację. Wraz z autorką przeprowadzisz analizę swojego sposobu odżywiania i dowiesz się, co wprowadzić do diety, a co z niej wyeliminować, by przez całe życie cieszyć się zdrowiem i sprawnością. Poznasz również inne czynniki wpływające na stan układu ruchu i nauczysz się dbać o niego na co dzień.
W książce znajdziesz:
przystępnie zaprezentowaną wiedzę na temat budowy i funkcji układu kostnego,
informacje o tym, jakie czynniki wpływają na kondycję kości,
unikalny plan dietetyczny pozwalający łatwo komponować codzienne menu,
ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe dania które utrzymają twoje kości w dobrej kondycji.
Milena Nosek dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego, a prywatnie miłośniczka podróży, tańca i kuchni śródziemnomorskiej.