Dieta silnie i wieloaspektowo wpływa na naszą psychikę.
  - Zmagasz się ze stanami lękowymi lub depresją? 
- Nie możesz spać? 
- Męczy cię mgła mózgowa? 
- 		A może cierpisz na inne poważne schorzenia psychiczne i zastanawiasz   się, jak sobie pomóc?
	Psychiatrzy przepisują swoim pacjentom leki, psychologowie kierują ich  na różnego rodzaju terapie, jedni i drudzy jednak rzadko udzielają porad na temat tego, co powinno pojawiać się na talerzu.
	Ostatnie, przełomowe badania nad związkiem mikrobioty z mózgiem  wykazały jednak, że dieta oddziałuje na naszą psychikę, a z kolei nasza  kondycja psychiczna znajduje odzwierciedlenie w tym, co ląduje w naszym  żołądku. Uzbrojona w wiedzę z zakresu psychiatrii, dietetyki i sztuk  kulinarnych, dr Uma Naidoo wyczerpująco i przystępnie wyjaśnia te  związki i pokazuje, w jaki sposób zdrowa dieta może pomóc w rozwiązaniu  problemów, z którymi zmaga się nasz umysł. 
Każdy rozdział w tej książce jest poświęcony innej powszechnie  występującej dolegliwości. Pojawiają się tu zarówno zagadnienia związane z bezsennością i spadkiem libido, jak i z depresją, zaburzeniami  lękowymi, ADHD, otępieniem i mgłą mózgową, zaburzeniami  obsesyjno-kompulsyjnymi, PTSD, a nawet ze schizofrenią i zaburzeniami  afektywnymi dwubiegunowymi.
	Jeśli cierpisz z powodu któregoś z tych problemów, znajdziesz tu  najnowsze odkrycia naukowe na ten temat, sporo praktycznych zaleceń  odnośnie do szkodliwych i wskazanych składników diety, a także historie  ludzi, którzy zmagali się z podobnymi trudnościami. Dieta dla zdrowia  psychicznego zawiera także garść przepisów na pyszne, zdrowe dla mózgu  potrawy.
	Przekład: Dawid Czech